Fredsvandring

Bli med på en byvandring i fredsprisens historiske spor!

Nobel-instituttet i 1905. Foto: Elis Nilsson

Vi starter ved bysten av Alfred Nobel utenfor Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gt. 51.

Der får vi vite mer om hvordan fredsprisvinneren velges ut, om nominasjonsprosessen, kunngjøringen og utdelingen i desember.

Turen går så videre til aulaen på Universitetet i Oslo. Her ble Nobels fredspris delt ut fra 1947 til 1989, da utdelingen ble flyttet til Rådhuset.

Grand hotell og fakkeltog

Utenfor Grand Hotel snakker vi om fakkeltoget og tradisjonen der fredsprisvinnerne kommer ut på balkongen for å bli hyllet av folket før de går inn for å delta på Nobelbanketten.

Vi går forbi Stortinget og får vite mer om hvordan medlemmene i Nobelkomiteen blir valgt ut, og bakgrunnen for at fredsprisen deles ut her i Oslo mens de andre Nobelprisene deles ut i Stockholm.

Rådhuset - et innblikk i seremonien

På Oslo Rådhus fanger vi stemningen fra den høytidelige fredsprisseremonien, og tvers over Rådhusplassen, på Nobels Fredssenter, går vi i dybden på fredsprisens historie og lar oss berøre av engasjementet til fredsprisvinnerne.

Omvisningen foregår på norsk. 

Hvis du ikke har anledning til å være med denne dagen, kan du laste ned Fredsvandringen som app og gå turen på egen hånd - når det passer deg. Tilgjengelig i App store fra 8. desember. 

Arrangør

Nobels Fredssenter
Emneord: fredsvandring, historie, Universitetets aula, rådhuset, Stortinget, Grand hotell
Publisert 21. mai 2019 13:56 - Sist endret 21. mai 2019 15:04