English version of this page

Fredsvandring

En byvandring i fredsprisens historiske spor! Vi starter utenfor Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gate 51, går til aulaen på Universitetet i Oslo, Grand Hotel, Stortinget og Rådhuset, og avslutter på Nobels Fredssenter.

Nobelinstituttet i 1905. Foto: Elis Nilsson

Bli med på en byvandring i fredsprisens historiske spor!

Vi starter ved bysten av Alfred Nobel utenfor Det Norske Nobelinstitutt i Henrik Ibsens gate 51.

Der får vi vite mer om hvordan fredsprisvinneren velges ut, om nominasjonsprosessen, kunngjøringen og utdelingen i desember.

Turen går så videre til aulaen på Universitetet i Oslo. Her ble Nobels Fredspris delt ut fra 1947 til 1989, før utdelingen ble flyttet til Oslo rådhus. Aulaen er åpen og vi bruker litt tid der inne før vi går videre til Grand Hotel.

Grand hotel og fakkeltog

Grand Hotel er fredsprisvinnernes faste "bosted" i Oslo. Her snakker vi om mer om fakkeltoget og tradisjonen der fredsprisvinnerne kommer ut på balkongen for å bli hyllet av folket før de går inn for å delta på Nobel-banketten.

Vi går forbi Stortinget og får vite mer om hvordan medlemmene i Nobelkomiteen blir valgt ut, og bakgrunnen for at fredsprisen deles ut  i Oslo mens de andre Nobelprisene deles ut i Stockholm.

Høytidelig i Oslo rådhus 

På Oslo Rådhus fanger vi stemningen fra den høytidelige fredsprisseremonien, og tvers over Rådhusplassen, på Nobels Fredssenter, går vi i dybden på fredsprisens historie og lar oss berøre av engasjementet til fredsprisvinnerne.

Omvisningen foregår på norsk. 

Arrangør

Nobels Fredssenter
Emneord: fredsvandring, historie, Universitetets aula, rådhuset, Stortinget, Grand hotell
Publisert 12. nov. 2019 16:21 - Sist endret 27. nov. 2019 15:00