Riktig mat, rettssikkerhet og tortur

Har vi nok og riktig mat i verden? Tar vi rettssikkerhet for gitt? Hvordan bør rehabilitering etter tortur foregå? Hør våre eksperter i podkasten Universitetsplassen. Episodene slippes 7. desember, på første dag av Oslo Peace Days!

Nok mat og riktig mat

Nesten 700 millioner mennesker opplevde daglig sult i 2019, og nær en av tre er feilernærte. Begge tallene ventes å øke. Hva er egentlig sult? Hva er årsakene til at noen land ikke kan brødfø sin egen befolkning? I år får FNs matvareprogram Nobels fredsprisen for sin innsats. Professor Dan Banik, Senter for utvikling og miljø, UiO, og Lise Albrechtsen fra Utenriksdepartementet diskuterer hvordan FNs bærekraftsmål om å avskaffe sult kan være mulig innen 2030. Programleder: Catharina Bu fra Tankesmien Agenda. Lytt til podkasten på Universitetsplassen.

Demokrati og rettssikkerhet

Under hvilke vilkår forvitrer rettsstaten? Tar vi rettssikkerheten for gitt, og hva skjer dersom vi ikke passer på? Professor Hans Petter Graver fikk UiOs formidlingspris i 2020 og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Han møter Dagbladets Marie Simonsen til en prat om hvordan norske myndigheters håndtering av både pandemi og NAV-sak setter rettssikkerheten settes på prøve. Lytt til podkasten på Universitetsplassen.

Torturert og glemt?

Omfanget av tortur er større enn vi liker å tenke på. Og kunnskapen om hva som faktisk er tortur og hva det innebærer er mangelfull. Psykologiprofessor emeritus Nora Sveaass som har vært medlem i FNs torturkomité, og senioranalytiker i Røde Kors. Moa Nyamwathi Lønning, snakker om oppfølgingen av mennesker som har vært utsatt for tortur, og som har flyktet til Norge. For hva er egentlig tortur, og hvorfor er det så vanskelig å identifisere mennesker som har vært utsatt for tortur? Hva slags hjelp har de behov for? Programleder: Maria Korkunc. Lytt til podkasten på Universitetsplassen.

Podkasten Universitetsplassen

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv. Du finner denne podkasten på UiOs nettsider, og hvor du ellers finner podkastene dine.

Publisert 2. des. 2020 15:58 - Sist endret 8. des. 2020 09:23